ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 

Στα σχολεία - Λογοτεχνία

Λογοτεχνικά κείμενα σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων συνδιαλέγονται με τη μουσική, το θέατρο και τα εικαστικά δημιουργώντας πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα. 

Σχεδιασμός προγραμμάτων: Παναγιώτης Τσιρίδης

10.png

Κ. Π. Καβάφης:

«Και μες στην τέχνη πάλι ξεκουράζομαι από τη δούλεψή της»

Η τέχνη της ποίησης συναντά τα εικαστικά, το μουσικό αυτοσχεδιασμό, μικρά έργα για πιάνο του Μάνου Χατζιδάκι και ένα πρωτότυπο παιχνίδι με τη χρήση της αγγλικής γλώσσας. Σκοπός του προγράμματος δεν είναι να προσφέρει εγκυκλοπαιδικές γνώσεις για τον ποιητή, αλλά να συμπαρασύρει τους μαθητές σε ένα παιχνίδι που θα τους φέρει πιο κοντά στην τέχνη και τη δημιουργία.

Για παιδιά 8-12 ετών

11.png

Οδυσσέας Ελύτης:

Ο λογοτεχνικός και εικαστικός κόσμος του ποιητή

Η ποίηση αλλά και τα εικαστικά έργα του Οδυσσέα Ελύτη συναντούν τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη. Παιχνίδια σε ομάδες με μουσικούς και θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς  συνθέτουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο έχει σκοπό να φέρει τα παιδιά περισσότερο κοντά στον κόσμο της λογοτεχνίας και στη χαρά της δημιουργίας.

Για παιδιά 8-12 ετών

13.png

Κωνσταντίνος Παρθένης - Θανάσης Χατζόπουλος:

Από την ποιητική του τοπίου στον τόπο της ποίησης

Ένας αιώνας σχεδόν χωρίζει τον έναν δημιουργό από τον άλλον. Και οι δύο όμως θα σταθούν ως σύγχρονοι και πρωτοπόροι για την εποχή τους. Η Αθήνα και  το Παρίσι, ο στοχασμός και το πνεύμα και η βαθιά σχέση με τον άνθρωπο και τη φύση αποτελούν ορισμένα από τα κοινά στοιχεία των δύο δημιουργών. Η μουσική θα λειτουργήσει ως γέφυρα αυτής της συνάντησης δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου η παιδεία συναντά με έναν φυσικό τρόπο τη ψυχαγωγία.

Για παιδιά 8-12 ετών

6.png

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης:

Στο Χριστό στο Κάστρο - Το θαύμα να είσαι άνθρωπος

Ένα από τα γνωστότερα διηγήματα του Παπαδιαμάντη ζωντανεύει μέσα από τη θεατρική αφήγηση και γίνεται αφορμή για ανάλυση χαρακτήρων και θεατρικό παιχνίδι. Οι μαθητές,  πέρα από τη χαρά του παιχνιδιού και την εμπειρία της δημιουργίας, έρχονται σε επαφή με ένα σημαντικό λογοτεχνικό κείμενο, αλλά και με την ιδιαίτερη γλώσσα του Παπαδιαμάντη.

Για παιδιά 9-15 ετών

7.png

Νίκος Καζαντζάκης:

Πρόσωπα και στοχασμοί από το έργο του

Τρία από τα σημαντικότερα έργα του Νίκου Καζαντζάκη: «Ο καπετάν Μιχάλης», «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» και «Αναφορά στον Γκρέκο» γίνονται αφορμή για δράσεις μέσα από τις οποίες οι μαθητές γνωρίζουν το βασικό χαρακτήρα κάθε έργου και εξοικειώνονται με τους στοχασμούς του συγγραφέα. Παράλληλα αναπτύσσουν το λόγο και την κριτική τους σκέψη.

Για παιδιά 9-15 ετών